FFCR i nytt samarbete med Maträtt, en del av räddningsmissionen

Fastfood & Café & Restaurant Expo etablerar samarbete med MatRätt

Fastfood & Café & Restaurant Expo etablerar samarbete med MatRätt

Fastfood & Café & Restaurant Expo meddelar samarbetet med MatRätt för att gemensamt arbeta mot att bekämpa matsvinn och matfattigdom. FFCR-mässan har under flera år arbetat med organisationer för att minska matavfall. Nu går FFCR in i ett partnerskap tillsammans med MatRätt, helt i linje med Easyfairs och mässans hållbarhetsarbete.

MatRätt – En del av räddningsmissionen
I mars 2020 öppnade den första MatRätt-butiken i Göteborg. MatRätt är en social supermarket som fokuserar på att sälja funktionellt livsmedelssvinn. MatRätt har sedan starten vuxit till att samarbeta med över 70 partners, inklusive producenter och grossister. Med över 10 000 medlemmar har organisationen blivit en betydelsefull aktör i kampen mot matsvinn och matfattigdom. Medlemmarna har möjlighet att handla mat till en tredjedel av vanliga butikspriser, vilket gör det möjligt för dem att spara pengar och förbättra sin ekonomiska situation.

– Alla är välkomna att handla hos oss, men vi finns främst till för våra medlemmar som lever i ekonomisk utsatthet. Som medlem hos MatRätt har man möjlighet att handla varor till kraftigt reducerade priser. Vår vision är ett Göteborg utan matfattigdom och matsvinn, förklarar Ida-Lina Frisell Aasland, verksamhetschef på MatRätt.

Ett hållbart samarbete
Utställarna på FFCR i Stockholm, Malmö och Göteborg har möjlighet att skänka kvarvarande produkter efter mässan till välgörenhet. Mässan har nu efter några testomgångar valt att fastställa samarbetet.

– Vi är oerhört tacksamma över att våra utställare alltid är lika engagerade i att bidra. Vi från FFCR-mässan har skapat samarbetet men det är våra utställare som ska få en eloge för sitt engagemang. Det känns bra att veta att inga användbara produkter slängs, säger Victoria Widell Ahlberg, projektledare för FFCR.

I sitt produktionskök omvandlar MatRätt de överskottet av livsmedel till färdiga rätter som levereras till Räddningsmissionens boenden. Detta möjliggör en mer hållbar användning av resurser och hjälper till att bekämpa hunger och matfattigdom.

– Vi är mycket glada över samarbetet med Fastfood & Café & Restaurant Expo, vilket ger oss möjligheten att fortsätta vårt arbete med att minska matsvinn och stödja personer i ekonomiskt utsatta situationer. Genom att hämta överskott från mässor kan vi öka vårt sortiment och erbjuda ännu fler kvalitetslivsmedel till våra medlemmar, säger Ida-Lina Frisell Aasland.

Samarbetet mellan MatRätt och Fastfood & Café & Restaurant Expo kommer att stärka organisationernas gemensamma mål att främja hållbarhet, minska matavfall och skapa en mer rättvis matförsörjning. Båda organisationerna ser fram emot att tillsammans bidra till en positiv förändring och skapa en mer inkluderande och hållbar framtid.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top