Lakis & Karolina till mässans Experience Area

Lakis - den Svenska kaffemästaren & Karolina som ger tången ett uppsving

I september slås portarna till Malmömässan upp och FFCR drar igång – en unik branschmässa där experter och innovatörer inom matvärlden delar med sig av sina kunskaper och idéer. Lakis Psomas och Karolina Martinson är två spännande talare som kommer att medverka, vars passion har gjort dem framstående inom sina områden.

Lakis Psomas resa inom kaffevärlden började för över tio år sedan, när han öppnade ett litet café vid en tunnelbanestation i Stockholm.
– Jag hade inte någon tidigare erfarenhet, utan kastade mig in i branschen och fick pröva mig fram. Efter att ha drivit caféet och en pop-up på Arlanda flygplats, blev mitt intresse för kaffe allt större, berättar han.

Genom att experimentera och lära sig av sina misstag utvecklade Lakis en passion för kaffe. Han började delta i kaffetävlingar och blev snart en framgångsrik tävlingsbarista med dubbla guld i de svenska kaffemästerskapen Swedish Barista & Brewers Cup Champion 2023.

”Framgångarna på tävlingarna öppnade nya dörrar. Jag lärde känna fler kaffe-entusiaster och fick möjlighet att föreläsa och hålla utbildningar för stora varumärken som 7-Eleven och Pressbyrån.”

Från kaffeintresserad till kaffexpert
Idag arbetar Lakis som kaffeexpert på Nestlé Professional och strävar efter att skapa ett mervärde runt kaffekoppen. En av hans hjärtefrågor är hållbarhet. Han vill utmana sig själv och konsumenterna att konsumera kaffe på ett hållbart sätt.
– En av mina senaste innovationer är ett recept för Kaffe-lemonad med bubblor, som använder gårdagens kaffe på ett kreativt sätt. Hållbart, läskande och framförallt gott!

På Malmömässan i september kommer Lakis att dela med sig av sina kaffekunskaper. Han kommer även att diskutera hur caféer kan skapa en unik och minnesvärd upplevelse för gäster genom en kopp kaffe. 

Karolina vill lyfta den blå maten
Karolina Martinson brinner för tång. Fascinationen började för 20 år sedan och sedan dess har hon kämpat för att få tången att uppmärksammas som en värdefull och utsökt råvara. Till en början möttes hon av skepticism och fördomar, men Karolina fortsatte att experimentera. 
– Universitet och experter i branschen har börjat intressera sig för tångens potential, det är jättespännande, säger Karolina.

Genom samarbete med andra entusiaster har Karolina kunnat sprida kunskapen om tångens effekter till restauranger och kockar. Boken “Plocka tång och strandväxter”, skriven tillsammans med Linnea Sjögren, kom ut på Natur och Kultur förlag för ett och ett halvt år sedan. Boken blev en viktig del i att lyfta tång som råvara.

Miljöförändringarna blev drivkraft
Karolina insåg tidigt att havet runt omkring oss lider av miljöförändringar. Detta ledde henne till att utforska andra blå råvaror som kan bidra till en mer hållbar matproduktion.
– Till exempel kan musslor och ostron filtrera vatten och förbättra vattenkvaliteten. Genom att öka konsumtionen av dessa råvaror kan vi göra naturen en tjänst!

Karolinas arbete har gett henne möjligheten att föreläsa, skriva böcker och arbeta som konsult åt restauranger. Hon strävar efter att visa hur vacker, god och miljömässigt hållbar tång kan vara.
– Jag vill att människor ska bli ambassadörer och sprida informationen vidare, genom att skapa evenemang och upplevelser runt de blåa råvarorna.

På Malmömässan kommer Karolina att dela med sig av sina erfarenheter och ge insikter om användningen av den blå maten. Hon kommer att betona vikten av att äta det som naturen mår bra av och hur detta kan bidra till en mer hållbar framtid för matproduktionen.

På mässan i september kommer Lakis Psomas och Karolina Martinson att dela med sig av sina unika perspektiv och erfarenheter, där Lakis fokuserar på kaffets värld och hållbar konsumtion, medan Karolina utforskar tång och andra blåa råvaror för en mer hållbar matproduktion. Båda talarna kommer att inspirera och ge nya perspektiv på mat och dryck. Missa inte chansen att lyssna på deras presentationer och uppleva deras expertis på Fastfood & Café & Restaurant Expo i september. Säkra din plats idag och hämta din entrébiljett här.

Scroll to Top