Jenny Neikell

Upptäck en värld av fermentering och mögel

Malmö är värd för en gastronomisk händelse som inte får missas när Fastfood & Café & Restaurant Expo äger rum den 20-21 september. En av höjdpunkterna är föreläsningen med Jenny “Surtanten” Neikell – en författare, föreläsare och expert inom fermentering och konservering.

Jenny Neikell är en 46-årig Malmöbo som har dedikerat en stor del av sitt yrkesliv till matlagning med mikroorganismer, bakterier och svampar. Hennes resa började för 30 år sedan när hon blev vegetarian och behövde utforska nya sätt att få i sig den näring hon behövde. På den tiden fanns det inte många böcker på området, så Jenny började på egen hand att experimentera med surkål. Hon fortsatte sin nya hobby och när internet kom in i bilden öppnades en helt ny värld av möjligheter och kunskap.

För tio år sedan lämnade Jenny sitt kontorsjobb för att ägna sig helt åt att hålla utbildningar och kurser inom fermentering och konservering. Hon har även släppt böcker, varav flera av dem belönats med priser. Passionen för fermentering har blivit hennes yrke, och hennes expertis är imponerande. Jenny har dessutom studerat mikrobiologi på universitetet för att bättre förstå de mikroorganismer som är involverade i fermenteringsprocessen.

Mögelfermentering och Umami
På mässan kommer Jenny att ta med oss på en fascinerande resa in i möglets värld. Hon kommer att prata om vad som gör mögel så intressant inom matlagning och hur man kan använda mögelsvampar för att skapa spännande smaker. En av höjdpunkterna i hennes föreläsning kommer vara när hon bjuder på en indonesisk specialitet, tempeh – baljväxter som har fermenterats med ett ätligt mögel. 

– Jag hoppas kunna väcka intresse för mögel och förmågan att framkalla umami, den femte grundsmaken. Mögelfermentering är kanske inte det första du provar på, men det har definitivt potential att förvandla din matlagning till något magiskt.

Enligt Jenny är mögel ett område med stor utvecklingspotential, och hon förutspår att det blir nästa “innegrej”. Hon ser fram emot att fortsätta sprida kunskap om fermentering runt om i landet och att uppmuntra fler att utforska denna spännande värld av smaker och mikroorganismer.

Missa inte Jenny på mässan!
Så om du är nyfiken på att utforska en ny dimension av matlagning och vill lära dig mer om fermentering och mögel, missa inte Jenny Neikells föreläsning på mässan i Malmö den 20-21 september. Upptäck spännande smaker och lär dig av en av de främsta experterna inom området. Låt Jenny inspirera dig att börja din egen resa in i fermenteringens fantastiska värld. Vi ses där!

Scroll to Top