Gustav Johansson till mässan i Malmö

Gustav Johansson: Innovation är vägen mot hållbar matlagning

Gustav Johansson, ett etablerat namn inom matvärlden, har under ett decennium drivit den populära YouTube-kanalen “Jävligt gott”. Sedan ett år tillbaka är han dessutom kulinarisk ledare för restaurangen ChouChou i Stockholm.

I september deltar Gustav på Fastfood & Café & Restaurant Expo i Malmö där han kommer att diskutera hur framtidens växtbaserade mat kan se ut och hur vanliga rätter kan skapas med hjälp av spännande ingredienser. Men han kommer laga mat också!

– Vi kommer tillaga en annorlunda svamp som gemene man nog inte har hört talas om tidigare: Igelkottstaggsvamp! Den är näringsrik och blir supergod när man steker den, säger han.

Igelkottstaggsvamp odlas av Stockholm Mushroom i Täby. Få restauranger serverar svampen, vilket gör den ännu mer intressant. Till skillnad från portobellosvamp, som förlorar mycket vätska vid tillagning, behåller Igelkottstaggsvampen sin konsistens och goda smak.

Innovation en väg framåt
En av de utmaningar som Gustav ser inom matvärlden är den pågående klimatkrisen och behovet av hållbar konsumtion och matproduktion. Han menar att det är en utmaning eftersom människor ofta vill äta mat av högre kvalitet och lyxigare rätter.

– Det är viktigt att hitta en balans. Det är inte enkelt att få människor att plötsligt äta mer växtbaserad mat, då många tycker om kött och rätter som ofta innehåller animaliska produkter. Men det finns lösningar, som svamp eller 3D-konstruerat kött.

Enligt Gustav står den animaliska produktionen för cirka 75% av all klimatpåverkan som kommer från livsmedelsproduktion. För att möta utmaningen har restaurangen ChouChou arbetat hårt för att ta fram produkter som möter gästernas förväntningar – men som också är hållbara. De var en av de första restaurangerna i Sverige som serverade 3D-konstruerat kött. Gustav förutspår att utvecklingen kommer att accelerera och att fler kockar kommer att börja använda dessa innovativa ingredienser i sin matlagning.
– Responsen från gästerna har varit positiv och de nya alternativen blir allt bättre med tiden.

För matentusiaster och de som är intresserade av att utforska framtidens växtbaserade mat, är mässans Experience Area på FFCR i Malmö i september något att se fram emot. Här kommer du att få smaka på läckerheter och träffa Gustav Johansson personligen. Han kommer att vara på plats för att dela med sig av sin passion för mat och diskutera hur framtidens vegetariska mat kan se ut. Missa inte chansen att ta del av hans kunskap och uppleva hans fantastiska smaker på mässan. Hämta din fribiljett genom att trycka här.

Scroll to Top