Örjan - Mocktails

Örjan Åstrand: Hemligheterna bakom smakrika alkoholfria drinkar

Örjan Åstrand har en bubblande passion för drycker, smaker och drinkar. Redan tidigt i sin karriär insåg han att alkoholfria alternativ kunde vara lika njutbara som deras alkoholhaltiga motsvarigheter. Det blev startpunkten för hans arbete med att utveckla alkoholfria drinkar som överraskar och imponerar på gästerna.

Örjan har lång erfarenhet av att jobba i restaurangbranschen, både i och utanför baren. På CV:et finns meriter, bland annat som mixolog på den välrenommerade restaurangen Tennstopet i Stockholm. Nuförtiden arbetar han bara där ibland, eftersom samarbeten och hans eget företag tar alltmer tid.
– Just nu håller jag på med en ny bok som handlar om cocktails och delikatesser. Jag utforskar konsten att skapa den perfekta kombinationen av dryck och tilltugg som ger en helhetsupplevelse för gästerna.

Under sin karriär har Örjan skrivit fyra böcker om alkoholfria drinkar. Hans filosofi är att alkoholfritt inte bör vara ett tråkigt alternativ, utan snarare ett spännande och nyskapande val.
– Det behöver inte vara särskilt svårt att skapa samma upplevelse och kvalitet i alkoholfria drinkar. Tvärtom!

Utöver sina böcker och kreativa arbete har Örjan också lanserat sitt eget vodkamärke.
Den produceras i Hälsingland på ett hållbart och nytänkande sätt. Man kan nämligen spåra flaskans innehåll, från spannmålet, till ax och flaska.

Mixologin på framfart
Det händer mycket inom mixologin just nu. Nya tekniker upptäcks och gamla metoder kommer till liv igen.
– Fat–washing till exempel. Man smaksätter en spritsort med hjälp av upphettat fett. Som baconfett och Bourbon till exempel. Man tillsätter det varma baconfettet till spriten, och låter det dra sig. Sedan kyler man ner innehållet, så att fettet kan avlägsnas. Men de härliga smakerna är kvar, berättar Örjan.

Örjan Åstrands arbete inom dryckesindustrin och hans utforskning av smaker fortsätter att inspirera och överraska. På Malmömässan i september kommer besökare att få chansen att uppleva hans kreativitet och njuta av innovativa alkoholfria drycker som sätter smakupplevelsen i fokus. Och innovationen? Ja, den följer med!
– Vad jag serverar får bli en överraskning, men det är en härlig drink som står på menyn. Jag kan säga såhär mycket: den innehåller tomatvatten och balsamico!

Missa inte alla talare på Fastfood & Café & Restaurant Expo i Malmö den 20-21 september!

Gustav Johansson
YouTube-pionjären diskuterar hur framtidens växtbaserade mat kan se ut med hjälp av innovation. Det kommer dessutom att lagas mat med en ny spännande råvara!

Jessie Sommarström
Året kock, Jessie Sommarström gästar mässan! Hon pratar kommer att prata om vikten att välja rätt råvaror med ambitionen att inspirera besökarna till att tänka mer långsiktigt.

Lakis Psomas
Kaffemästaren Lakis Psomas delar med sig av sina kaffekunskaper. Han kommer bland annat att diskutera hållbarhet och hur caféer kan skapa en unik och minnesvärd upplevelse för gäster genom en kopp kaffe.

Karolina Martinson
Karolina Martinson brinner för den blå maten. På mässan kommer hon att dela med sig av sin passion och kunskap kring tång och andra blåa råvaror. För en framtid med mer hållbar matproduktion.

Örjan Åstrand
Sedan när behöver alkoholfria drinkar vara tråkiga? Författaren och barmästaren Örjan Åstrand visar träffsäkerhet när det kommer till smaker.

Lennart Wallander
Lennart Wallander är programledare för mässans Experience Area och kommer att guida dig genom alla inspirerande nyheter och innovationer branschen har att erbjuda.

Scroll to Top