Vinnaren av årets kock, Jessie Sommarström kommer till mässan i Malmö och lagar hållbar mat

Högaktuella Jessie Sommarström kommer till Malmö och bjuder dig på Årets Rätt

Det finns stor potential att laga hållbar mat av svenska produkter. Det tycker Året kock, Jessie Sommarström. För att bevisa sin sak har hon tagit fram en ny version av en älskad klassiker.

Dörrarna till mässan i Malmö håller öppet den 20-21 september. Här samlas leverantörer, inköpare, beslutsfattare och kockar för att diskutera, trendspana och smaka på framtidens mat.

Vi är stolta över att presentera en av mässans gäster: Högaktuella, Jessie Sommarström. Hennes kockresa är imponerande. Hon har klättrat sig upp genom restaurangkökens hierarkier, från det överbelamrade diskrummet ända till toppen. Tillslut stod hon som segrare i Årets Kock 2022. 

Den hållbara maten i fokus
När Jessie gästar mässans Experience Area gör hon det med en tydlig agenda. Hon vill att vi börjar laga mer hållbar mat.
– Jag kommer att prata om vikten att välja rätt råvaror. Förhoppningsvis kan jag inspirera besökarna till att tänka mer långsiktigt – genom ekonomisk hållbarhet och ett matsystem som håller för framtiden, säger hon.

Jessie vill belysa möjligheterna som finns i svensk matkultur. Dessutom vill hon visa att hållbar mat inte behöver vara en klassfråga. Det gör hon bland annat genom att förvandla en älskad familjeklassiker.
– Jag kommer bjuda på 50/50-köttbullar. De består av 50% blandfärs och 50% färs bestående av svenskodlade baljväxter. På så sätt kan vi bidra till minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa – och dessutom lyfta svensk matkultur. Med ett enkelt byte av råvaror kan vi skapa en god, hållbar variant av en älskad familjeklassiker.

Restaurangtrenderna att hålla koll på
Det händer mycket i restaurangbranschen. En trend är att konsumenterna – trots hårdare tider, vill gå ut på restaurang för att äta och dricka.
– Trots mindre pengar i plånboken har folk ett stort behov av att gå ut. Det tycker jag är fint. Men vi ser att restaurangerna har lägre snittnotor, för att besökarna väljer billigare alternativ på menyn. Man kan se det som en utmaning – men också en möjlighet för krögare att möta en ny typ av efterfrågan från gästerna.

Avslutningsvis slår hon ett slag för vegetarisk och plantbaserad mat.
– Jag tror och hoppas på att vegetarisk och plantbaserad mat kommer få mer plats på matscenen. Vi behöver skapa förändring för framtida generationer. För det är det som behövs, att vi tillsammans jobbar för framtiden.

Vill du diskutera hållbar mat, framtidens råvaror och smaka på Jessies köttbullar?  Hämta din fribiljett till Fastfood & Café & Restaurant Expo nu!

NÄR: Onsdag 20 september 14.30
PLATS: Experience Area FFCR Malmö

Scroll to Top