kock lagar mat

The social move - Socialt ansvarstagande gör dig attraktiv igen

Bristen på erfaren personal i restaurangbranschen har blivit ett stort problem i Sverige. Efter de senaste årens omgångar av restriktioner som resulterat i färre gäster och nedskärning av personal, har branschen tagit flera hårda smällar. En stor del av de uppsagda har bytt riktning eller börjat studera. Nu står flera verksamheter lämnade med personalbrist och hög arbetsbelastning. Den stora frågan är; hur blir man en attraktiv arbetsgivare igen? 

Det är ingen hemlighet att restaurangbranschen lider av personalbrist och saknar kompetens. Servicepersonalen har börjat studera, kockar har sökt sig vidare till högstbjudande arbetsgivare och bartenders tröttnade för längesen på de sena skiften. Behovet är stort men utbudet desto mindre med andra ord. Även om kompetensen finns runtom i landet, tvekar många kandidater på att gå tillbaka till branschen. Kanske de är rädda för att nya restriktioner väntar och därmed varsling? Eller är de helt enkelt trötta på det hårda arbetsklimatet och låga lönerna?  

bartender serverar

Idag är det få restauranger som exempelvis följer ett kollektivavtal. Att teckna ett avtal skulle ge personalen ökad trygghet, bättre arbetsförhållanden och därmed förutsättningar. Detta i sig skulle kunna göra aktörer i restaurangbranschen till attraktivare arbetsgivare, enligt spekulanter. Det talas även om att öka utvecklingsmöjligheterna i verksamheterna, genom att sätta upp individuella mål oavsett roll. Kockens uppgift bör inte endast kretsa kring monoton matlagning exempelvis, utan även utformandet av nya rätter, tillagningssätt och menyer. Ökat ansvar och fler arbetsuppgifter som gynnar verksamheten, innebär också möjlighet till högre lön.  

En stor anledning till det minskade intresset för restaurangbranschen är just den låga lönen idag. Arbetet är ofta tungt, stressigt och påfrestande vilket inte nödvändigtvis kompenseras. Att motivera personalen till att växa, kommer troligen också attrahera dem till att stanna. Branschen står inför en stor utmaning minst sagt, vi ser fram emot att se vilken strategi som kommer att lyckas.  

Scroll to Top