Local food

The local move - Närproducerade delikatesser fångar konsumenternas hjärtan - och plånbok

Hur hållbart är det egentligen att importera mat från andra sidan jorden? Och hur svårt kan det vara att odla och producera grödor på egen hand? Frågor likt dessa har blivit allt vanligare under det senaste året, som ett kvitto av pandemin och givetvis de stigande matpriserna.  

Coronakrisen har lämnat sina spår. Inte minst i insikten av hur stor andel livsmedel som faktiskt importeras idag. Vi kan inte längre förlita oss på att matbutikerna fylls upp av sharonfrukter från medelhavet, tomater från andra sidan Europa eller färsk tonfisk som flygs från Asien. Det privilegiet är förbi. Vi kan inte heller med gott samvete stötta de klimatpåverkningar som långa transportsträckor genererar i. Idag premieras istället de livsmedelsföretag som erbjuder närproducerade råvaror. De tar sitt ansvar och betraktas som hjältar.

buying fruit

Hand i hand med den ökade efterfrågan på närproducerad mat, har både odling av nya grödor och kreativa lösningar expanderat i Sverige. Durumvete, sötpotatis, quinoa och wasabi är några av det råvaror som vi kan förväntas se en svensk märkning på framöver. Dessutom byggs flera fabriker upp, med fokus på innovativa produktionsideér och lösningar. Idag produceras exempelvis tofu av inhemska baljväxter, och tempeh kan skapas från gula ärtor. Exotiska menyer kommer troligtvis att få ta ett steg tillbaka inom en snar framtid, i takt med att allt fler producenter och konsumenter får upp ögonen för närproducerade delikatesser. 

Scroll to Top