Pontus Frithiof Kock

Pontus Frithiof om "New world of tech" - Mindre personal eller mer service?

Vi lever i en minst sagt digital värld och restaurangbranschen är inget undantag för den digitala utvecklingen. Självservice kassor, automatiserad fakturering och appar för ordrar är bara ett par av dem digitala funktioner som branschen ser mer av. Många förknippar den digitala omställningen med minskat behov av arbetskraft, att fler uppgifter automatiseras och att en dator ska kunna göra arbetet mer effektivt. Men är det verkligen sanningen?

Vi har pratat med  Pontus Frithiof som menar att dagens teknik ger branschen större möjlighet att göra gästerna ännu mer nöjda. Med större utrymme för flexibla arbetsuppgifter, har restauranger möjlighet att omprioritera och låta deras medarbetare fokusera på det som faktiskt gör skillnad för kunderna – servicen. När du frigör dina resurser med automatiserade lösningar, får personal tid över till att ta hand om gästerna.

– Istället för att stå och ta betalt i kassan eller vid bordet, får personalen mer tid att lägga på varje gäst och skapa en unik upplevelse. Digitala lösningar såsom självservice kassor eller appar, genererar dessutom i sänkt stress och ett bättre arbetsklimat för medarbetarna, säger Pontus Frithiof och fortsätter. Det finns självklart många fördelar beroende på vilken teknik man väljer att satsa på. Många onödiga och tidskrävande arbetsuppgifter ersätts och människan får tid att göra det som inte tekniken kan, nämligen att ge gästerna riktigt bra service, berättar Pontus Frithiof

beställer

En app med bättre koll på köket än du

Idag erbjuder en självservice kassa inte bara kunderna ett verktyg för självbetjäning, den erbjuder även en personlig upplevelse av restaurangen. De digitala attributen behöver inte vara opersonliga, tvärtom, låt de spegla ditt företag.

“Det finns många digitala initiativ just nu och jag tror att pandemin givit utvecklingen en injektion i att ta sig framåt på ett bra sätt, dock är vi bara i början. Det finns mycket mer vi kan vänta oss framåt, berättar Pontus Frithiof”

Parallellt med att konsumenten blir allt mer medveten om vad man äter, skapar dagens teknik möjlighet för branschen att dela information som gästen uppskattar. Det kan vara information om respektive rätt, råvaror eller ursprung. Digitala menyer fyller en större funktion än vad en enkel broschyr kan göra. En app kan rada upp alla råvaror som finns tillgängliga i köket på daglig basis, vilket ger gästerna möjlighet att komponera sin egen måltid genom ett urval av alternativ. Frithiof menar att de digitala möjligheterna kommer att förbättra gästernas upplevelse på flera plan och även förbättra verksamhetens förståelse för sina gäster deras behov genom att samla in värdefull data.

“Jag som krögare skulle vilja se ett system där man får ut all information som går. Att fatta beslut baserat på statistik och data borde ge positiv inverkan på gästens upplevelse. den som först knäcker den koden är något viktigt på spåren. Ett sätt för vår bransch att ytterligare slipa på sin professionalism.”

beställning av mat genom app

Vad vet du om dina gäster?

Ett alternativ som Pontus nämner handlar om att samla information om sina gäster i form av ett lojalitetsprogram. Med rätt form av data har du möjlighet att skapa utskick till dina mest återkommande gäster, och uppdatera dem om nyheter, erbjudanden och event. Detta kan personifieras genom att hänvisa till deras senaste besök och order. “Vi saknar dig, och vill därför erbjuda dig 10% rabatt på den där pastarätten med extra parmesanost som du åt här senast. Bon apetit!” skulle säkerligen resultera i att fler gäster kände ett personligt band till restaurangen.

Frithiof anser att den digitala utvecklingen kommer att förenkla vardagen för flera parter och anser att det är i tiden för restaurangverksamheter att anamma digitalisering i sin framtida strategi. Han hänvisar till att det inte är ovanligt idag att arbeta med digitala hjälpmedel, oavsett bransch. Detta är något konsumenter både har hunnit bli bekväma med och förväntar sig. Oavsett om du ska hyra en bil eller förnya dina recept, finns det en digital lösning för att effektivisera processen.

“Att det sker en digitalisering inom vår bransch tror jag är sunt och positivt, säger Pontus avslutningsvis.”

Pontus Frithiof kostym

Vem är Pontus Frithiof?

Som 16-åring, 1988, steg Pontus för första gången in i ett restaurangkök och hans resa som kock tog fart. Det blev några stopp i bland annat Paris, Bryssel och Göteborg, där Pontus fick förmånen att arbeta med väldigt duktiga kockar och krögare. 11 år senare, 1999, öppnade Pontus sin första restaurang -Pontus in the Green House, som blev utsedd till Sveriges bästa restaurang och fick flertalet utmärkelser. Pontus blev utsedd till Årets Krögare, fick Dagens Industris utmärkelse ”Årets Affärskrog” och Gastronomiska Akademiens Guldmedalj. Slitet och lyckan från dessa år la grunden för det Pontus Group är idag, och värderingarna om mat, service och restaurang består från denna tid, precis som flera av gruppens medarbetare. En god kultur och inkluderande sammanhållning är framgångsreceptet, men också delaktigheten att få vara med på en resa.

Scroll to Top